Verloop

De vruchtbare periode in het leven van een vrouw begint bij de puberteit: de eierstokken maken hormonen (oestrogenen en progesteron), eicellen rijpen en er treden bloedingen op.
Maar aan deze vruchtbare periode komt een einde.

De productie van hormonen wijzigt :

 1. de oestrogeenproductie begint te dalen vanaf de perimenopauze en neemt geleidelijk af tot een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Deze geleidelijke afname heeft algemene gevolgen die zich uiten in klachten (zie deel "Klachten")
 2. De oestrogeenproductie stopt niet volledig, maar blijft op een laag peil.(alleen de oestrogeenproductie van de eierstokken stopt)
  • De productie van progesteron gaat samen met de maandelijkse cyclus van de vrouw en stopt bij de menopauze met als gevolg dat er geen maandstonden meer optreden.
   Wanneer ? Dit gebeurt op een leeftijd tussen 47 en 57 jaar,
            dus gemiddeld rond 52 jaar
  • de eierstokken stoppen hun productie van oestrogenen, maar gaan nog een lange tijd door met het produceren van androgenen. Na de menopauze kunnen in het vetweefsel de androgenen omgezet worden in oestrogenen, dit in zeer beperkte mate.

 

1. de perimenopauze ± 5 jaar voor de laatste menstruatie beginnen de eierstokken minder hormonen te maken.
De menstruaties (maandstonden, regels) worden onregelmatig*, dwz. :
   - bloedingen komen te vroeg of te laat
   - het bloedverlies wordt minder of meer (met klonters of stolsels) dan normaal
De maandstonden kunnen ook pijnlijker worden.
Bij sommige vrouwen echter stopt de menstruatie plots.
2. de menopauze de menstruatie stopt voorgoed. Als de menstruatie minstens 1 jaar geleden is, dan zullen er geen maandstonden meer optreden.
3. postmenopauze het lichaam gaat zich aanpassen aan al de veranderingen om na enkele jaren een vernieuwd evenwicht te vinden.

* Opmerking
Wanneer men de pil neemt, blijven de menstruaties regelmatig en weet men niet of de eigenlijke laatste menstruatie al dan niet geweest is. Door een bloedonderzoek (de derde dag van de menstruatie) waarbij gekeken wordt naar het FSH-peil (follikelstimulerend hormoon) kan een arts bepalen of men in de menopauze is. Tijdens de perimenopauze echter schommelt het hormonenniveau, het kan dus nuttig zijn het FSH meer dan éénmaal te laten controleren om voldoende zekerheid te hebben. 


De overgang is een normaal en natuurlijk proces in het leven van een vrouw. De geleidelijke vermindering van oestrogenen laat het lichaam wennen aan deze daling van het oestrogenenpeil. Er zijn vrouwen die weinig of geen klachten ondervinden als gevolg van deze veranderingen, maar een aantal vrouwen vertonen symptomen en hebben klachten. Deze klachten kunnen minimaal zijn tot zeer ernstig.

© www.menopauzeonline.be