Hormoontherapie

Hormonale substitutietherapie (HST) of hormonale vervangingstherapie

Algemeen

In de strijd tegen de symptomen als gevolg van een dalend oestrogeenniveau zijn artsen gekomen tot een hormoontherapie: het toedienen van oestrogenen en /of progesteron (hormonale substitutietherapie = HST of hormonale vervangingstherapie;  Hormone Replacement Therapy =  HRT).Tegenwoordig zijn er ook al producten op de markt die naast oestrogenen en progestagenen ook androgenen bevatten.De hormonen kunnen gegeven worden in pilvorm, huidpleisters, injecties, een onderhuidse implant, gel en vaginale crèmes en vaginale zetpillen(alleen oestrogenen).

Hormoontherapie i.v.m. menopauze is nogal omstreden. Hoe veilig is het op lange termijn? En hoe efficiënt is het? We horen veel negatieve berichten in verband met HRT. Verschillende studies werden vroegtijdig stopgezet omdat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen, vooral het borstkankerrisico neemt toe bij HRT.

Het voorschrijven van HST moet kritischer toegepast worden, rekening houdend met de klachten, de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis van de vrouw.
Het is een zeer persoonlijke keuze of men al dan niet opteert voor een hormonale behandeling om de menopauzale kwaaltjes tegen te gaan.

Men zou een balans moeten kunnen opmaken van de voor- en nadelen van een behandeling. Maar dit is niet zo eenvoudig omdat vele factoren (zowel objectieve als subjectieve) een rol spelen zoals de ernst van de klachten, de eisen die men stelt aan levenskwaliteit, erfelijkheid, levensvisie, levensstijl enz.
 

Degelijk wetenschappelijk onderzoek blijft meer dan noodzakelijk.

© www.menopauzeonline.be